Heltidsarbetet att ”älska sig själv”.

Vi lever i ett samhälle som talar om för oss att vi inte duger som vi är för att sedan ge oss ansvaret för vår kassa självuppfattning. När du köpt gymkort, köpt en kalender och provat alla bantningsdieter i ordningen men fortfarande inte ser ut som en Victora Secret-modell och du känner att du inte duger… Då är det dags för esset i rockärmen, köp en självhjälpsbok.

Vi har halvnakna Photoshop:ade reklampelare utan gropar i låren som inte går att undvika när vi väntar på tunnelbanan. Vi har strålande leenden som talar om för oss hur lycklig man kan bli bara om man köper den där parfymen. Vi ser reklam för dejtingsidor som predikar om en tvåsamhet  som alla bör vilja leva i för att må sådär hejdundrande tjolahopp-bra .

Med en kapitalism och ett patriarkat som hand i hand vinner på kvinnans osäkerhet kring sin kropp och kvinnans ständiga känsla av otillräcklighet så kommer ingen självhjälpsbok, dejtingsida eller bantningsdiet hjälpa.

Samhället målar upp en bild av ett lyckat liv. Man är smal, man lever i tvåsamhet, man har tid för familj, vänner, spabehandlingar och nöjen. Ett omöjlig ekvation. Samtidigt som detta målas upp som ett ”perfekt liv”, så är det är vårt eget ansvar att också stå emot denna norm. En ska  vara”starka nog” att inte bry sig och att inse att ”det perfekta livet” är en illusion.

Alla tusen självhjälpsböcker och tjat om att ”lär dig att älska dig själv”. Man ska varje morgon tala till sin spegelbild att man duger, att man är bra som man är. Om du inte lyckas med att ”träna upp din självkänsla”, ja, då får du skylla dig själv. Självhjälpsböcker har blivit en miljonmarknad och det enda dessa böcker gör att att dumpa ansvaret på individen. Dumpa ansvaret på individen är ju lite liberalismens grej. Sen IRONIN i självhjälpsindustrin tjänar mer desto sämre vi mår.

20140112_204447

Precis fotat ur Nanna Johanssons ”Hur man botat en feminist”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s