Mäns förtryckande ”välvilja”.

Har ni någonsin varit med om att ni påtalat för en man att han uttryckt sig eller agerat sexistiskt och hur han då ser helt oförstående ut. Som en fågelholk i fejset bedyrar han att visst inte menat att vara sexistisk eller att förtrycka. Han är ju en ”schysst kille”.

Ja, det har ni säkerligen varit med om. Det, eller så kanske ni är den oförstådda ”schyssta killen”.  Här är mitt bidrag till att försöka förklara för eventuellt förvirrade män varför, vad de ser som välmening, är förtryckande. Jag kommer berätta om tre situationer jag nyligen varit med om.

Jag tror att kvinnor som läser (tyvärr) känner igen sig. Jag hoppas att män som läser förstår.

För två veckor sedan på tunnelbanan. Jag står i rulltrappan när någon plötsligt stöter till mig hårt bakifrån. Det är mycket folk så jag antar att någon gjort detta av misstag. Jag vänder mig om för att se vem det var. Där står en äldre (till synes nykter) man. Istället för att be om ursäkt frågar han ”skulle jag kunna få ta en bild av dig?”. Jag blir ställd och går därifrån. Bakom mig hör jag han ropa ”du behöver för fan inte bli sur, det var en komplimang”.

När jag häromdagen missade sista tunnelbanan hem och var tvungen att ta bussen gick jag runt ett bra tag på Vasagatan innan jag hittade vilken busshållplats jag skulle åka från. Under den här tiden blev jag erbjuden taxi av fem okända män. Samtliga slängde in någon kommentar som ”du ska inte gå själv på natten”, eller ”vackra tjej, vill du ha skjuts”.

En kväll efter jobbet när jag satt och väntade på tunnelbanan hem . Klockan var strax efter elva och en kille, typ i min ålder, sätter sig bredvid mig på bänken. Vi börjar småprata. Efter någon minut äger denna konversation rum:
Okända mannen:  ”Är du gay?”.
Jag: ”Va?”.
”Ja, du har ju sån där flatfrisyr. Men det är lugnt, jag tycker det är läckert”.
”Vad i helvete menar du?”
”Ja, det är läckert när två tjejer ligger med varandra”. 

Suck-och andhämtningspaus.

Sammanfattning:

Random dude vill ta en bild av mig. Jag blir irriterad och går. Han ropar efter mig. Det var ju en ”komplimang av välmening”.

Okända män erbjuder taxi. Argument: ”du ska inte gå själv mitt i natten”. Okej, men jag kan hoppa in i en svarttaxi med en främling? Välvilja?

En person jag aldrig träffat innan tyckte min ”flatfrisyr” var ”läcker”. Till historien hör att när jag konfronterade honom så försvarade han sig och förklarade att han visst inte är en sån där sexistisk man. Jag förstod bara inte att han menade väl. 

Vad är den gemensamma nämnaren?
SAMTLIGA ÄR MÄN!
Är det en slump?
NEJ!

Det är inte enskilda situationer med enskilda individer. Det är ett sexistiskt samhällsklimat där det kvinnohat normaliserats. Det är ett patriarkat där mäns maktöverordning visar sig i att män kan säga vad de vill till kvinnor, så länge de kan styrka att det är sagt med välmening.

Det är en del av patriarkatet, ett strukturellt förtryck.
Det visar sig i friande av våldtäktsmän. Våldtäktsmän som ”inte förstått” att hon inte ville/var medvetslös/kände sig hotad.
Det visar sig i näthatet mot kvinnor.
Det visar sig i fejkade telefonsamtal när man går ensam hem i rädsla att någon förföljer en.

Så män, sluta bete er som svin. Se er roll i patriarkatet och ta lite jäkla ansvar.

Tack å hej

 

En reaktion på ”Mäns förtryckande ”välvilja”.

  1. Klart man känner igen sig, som kvinna. Jag vill ändå hävda att majoriteten män inte beter sig på det sättet. Är det då konstruktivt att använda slagord som ”män förtrycker” som implicerar att alla män deltar? Det blir som en slags arvssynd och jag tycker inte att det uppmuntrar männen till att faktiskt reflektera över sina handlingar och sin kvinnosyn när de får veta att oavsett vad de gör så är de förtryckare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s